HUMOR

Tussen de Afrikaanse buurlanden Kenya en Oeganda heerst een soort vriendelijke burenrivaliteit zoals tussen België en Nederland. Kenya is het land waar mensen meer afstandelijk zijn, waar meer voorzieningen zijn, waar relatief veel rijkdom is, vooral onder de elite uit het bedrijfsleven en de politiek. Oeganda is het land waar het allemaal wat relaxter en vriendelijker is, maar minder rijk en welvarend. Kenyanen vinden Oegandezen lui. Oegandezen vinden Kenyanen decadent. De rivaliteit gaat nergens over, maar speelt tussen zoveel buurlanden waar ook ter wereld.

Onder Oegandezen is een fotograpje populair, een dubbelportret. Rechts staat een Kenyaanse parlementariër afgebeeld met een kaal hoofd, een forse onderkin en een dikke onderlip. Links staat een gorilla afgebeeld, met een kaal (voor)hoofd, een forse onderkin en een dikke onderlip. Verwijzend naar deze uiterlijke overeenkomsten staat erboven de tekst: Brother from another mother, broer van een andere moeder.

Het is interessant hoezeer humor op verschillende plaatsen anders uitgelegd of ervaren kan worden. De foto is in Oeganda een grap over de uiterlijke gelijkenis tussen de gorilla en de parlementariër en vooral over de volgens Oegandezen decadente leefstijl onder de Kenyaanse elite. Zou deze foto in Nederland verspreid worden, dan zou deze in een heel andere context geplaatst worden. Namelijk in die van het huidige debat rond racisme en discriminatie. Dat zou onmiddellijk tot een rel leiden.

 

HUMOR 1

Blog