ISOLATIE

In de psychiatrische kliniek is het gevreesde, want zeer besmettelijke noro-virus uitgebroken. Dat is op een afdeling waar patiënten worden behandeld tegen depressie. Per direct schakelt de kliniek over op een protocol dat erop is gericht om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Personeel van de getroffen afdeling draagt beschermende shorts en mondkapjes en handschoenen. De besmette patiënten mogen niet van hun kamer af totdat het virus bestreden is. Dat duurt vaak meedere dagen.

Het levert een omgekeerde wereld op in de behandeling. Normaal gesproken stelt het personeel alles in het werk om de lusteloze, depressieve patiënten uit hun bed te krijgen en te stimuleren om activiteiten te ondernemen. Zij verzetten zich daar doorgaans tegen, gedreven door depressie. Maar nu mogen de patiënten juist niet van hun kamer af. En ook dat roept weerstand op bij hen. Zij vinden dat zij teveel worden geïsoleerd.

The following two tabs change content below.
Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Tegenwoordig verpleegkundige en roosterplanner. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub’dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003), Iedereen heeft wel wat (2010), Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012), In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013). Bezoek de website van Floris Bijlsma op http://www.florisbijlsma.nl/.

Laatste berichten van Floris Bijlsma (toon alles)