MULTICULTUREEL

In de psychiatrische kliniek is een vrouw opgenomen die geplaagd wordt door terugkerende periodes van manie. Zij haalt zich dan werkelijk van alles in haar hoofd. Per keer verschilt het wát mevrouw zich precies in haar hoofd haalt. Dit keer is het de multiculturele samenleving. Zij heeft ongetwijfeld iets in het nieuws opgepikt en is daarmee aan de haal gegaan in haar hoofd.

Vroeg in de ochtend loopt de volbloed Hollandse vrouw in een hemdje waar haar borsten goeddeels uit hangen over de gang maar met een hoofddoek om. Dat laatste is nieuw.

De verpleegkundige van dienst spreekt mevrouw aan in de gang, vraagt haar waarom zij er zo bij loopt en of zij zich geheel kan kleden voordat zij de gang opgaat. Mevrouw is verbolgen over deze – in haar ogen – harteloze terechtwijzing van de verpleegkundige.

“Luister, meisje. Je moet goed begrijpen dat ik 40% islamitisch ben, 40% christen en 20% atheïst.”

Mevrouw loopt verder door de gang en laat de verpleegkundige verbouwereerd achter.

The following two tabs change content below.
Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Tegenwoordig verpleegkundige en roosterplanner. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub’dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003), Iedereen heeft wel wat (2010), Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012), In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013). Bezoek de website van Floris Bijlsma op http://www.florisbijlsma.nl/.

Laatste berichten van Floris Bijlsma (toon alles)